Yılbaşı Gecesine Şarap Önerileri

Yılın en sevdiğim günlerinden biridir 31 Aralık çünkü dünya üzerindeki insanların büyük bir kısmı geride kalan yılı alkol alarak uğurlar. İnsanlığın aynı anda kafasının güzelleştiği, kalıpların, sınırların dışına beraber çıktığı, pek çok olumsuzluğa rağmen geleceğe daha pozitif yaklaşmak istediği o gün güzeldir, özeldir. E haliyle o akşam tüketilecek olan içkiler de bir o kadar özel olmalıdır. Bizim kültürümüzün ayrılmaz bir parçası olduğu için rakı yine çokça tüketilecektir fakat şarap içmek isteyip de ne içeceğini bilemeyenlere ben minik bir öneri listesi ile yardımcı olmak istedim. Burada bahsedeceğim şaraplar yaygın süpermarketletde bulunabilen şaraplardır. Arada buralarda bulunmayan şeylerden de söz edeceğim alternatifleri çoğaltmak adına.

Not: Bu yazı kesinlikle herhangi bir reklam ve tanıtım amacı taşımaz. Bahsedilen şaraplar bildiğim, denediğim şaraplardır. Denemediğim ve burada bahsettiklerimden daha güzel örnekler olabilir.

Ortada kutlanacak bir şey, ortamda bir parti havası söz konusu ise oraya en yakışacak olan şey elbette baloncuklardır, yani köpüklü şaraplardır. Şampanya kutlamaların en olmazsa olmazı fakat unutmayın şampanya dediğimiz şey Fransa’nın Champagne bölgesinden gelen köpüklükerin ismi. Aynı yöntem veya farklı stillerde pek çok köpüklü şarap mevcut. Bütçeniz el veriyorsa veya kendinizi şımartmak istiyorsanız G.H. Mumm keyifli bir şampanyadır, mutlu edecektir. Yok ben 250 küsur lira vermek istemem öyle bir şeye diyorsanız Kavaklıdere’nin Altın Köpük’ü var. Kıbrıs’ta iken ben bu şarabı 23 liraya aldığım için şu an 99 lira vermek pek içime sinmiyor fakat yine de karar sizin. Oldukça keyiflidir. Benim kesin alın diyeceğim köpüklü 24 liralık fiyatıyla Sava Premium. Suni köpüren bu şarap, işin profesyoneli değilseniz şampanyayla arasında hiç bir fark hissettirmeyecektir. İster sadece patlatıp fışkırtın, ister flüt kadehlerinize koyup yudumlayın. Keyif garanti👌

Havalar soğuk, belki o akşam kar bile yağacak fakat masadaki yemekleriniz yanına bir beyaz şarap isteyebilir. Veya misafirlerinizden kırmızı şarap sevmeyenler vardır. Yüksek ihtimal meze çeşitliliği de yüksek olduğundan beyaz şarap güzel bir seçenek olabilir. Marketlerde düzgün beyaz şarap bulmak kırmızı şarap bulmaktan çok daha zor. Bu kısıtlı ortamda Kavaklıdere Misket çiçeksi aromaları ve tatlımsıymış gibi hissettirmesiyle rahat içimli bir alternatif. 39.90’lık fiyatı ile şık sofranızın tamamlayıcısı olabilir. Sauvignon Blanc yüksek asitli yapısıyla özellikle deniz ürünlü masalarda olması gereken bir şarap. Mezelerde sos olarak limon da yoğunluktaysa tercih edilebilir. Likya’nın şarabı çok leziz ve 39₺ fiyat ile güzel bir seçenek. Chardonnay benim favori beyaz şaraplık üzümüm fakat marketlerde neredeyse hiç yok. Zor durumlarda ürün çeşitliliği ile imdada yetişen Sevilen’in İsabey Chardonnay’si 40.5₺ lik fiyata sahip. Eğer süpermarket dışında bir yerden şarap alma ihtimaliniz yoksa değerlendirilebilir. Fakat bu noktada market dışı bir öneride bulunmak isterim ki o da Chamlıja’nın Chardonnay’leri. Düz Chardonnay veya Felix Culpa kesinlikle yeni yıla çok daha iyi girmenizi sağlayacak şaraplardır. Biraz daha fazla ödersiniz ama hem yemeklerinizle çok iyi gider hem de paranızın karşılığını daha iyi alırsınız. Yedibilgeler’den de güzel Chardonnay’ler çıkıyor, denk gelirseniz onu da kaçırmayın derim. Siz veya misafirleriniz “beyaz şarap içemiyorum ben, çok acı geliyor” mu diyorsunuz. O zaman tatlı veya yarı tatlı beyaz şaraplara yönelebilirsiniz. Pek benim olayım olmasa da zaman zaman aileme alırım ve içerdiği şeker miktarının fazlalığı sayesinde daha rahat içerler. Leona Bloom bu noktada fiyat kalite olarak bence gayet beklentileri karşılayan bir yapıda. 27.90’lık fiyatı ile gerek yemek sonrası gerek isteyenler için yemekle beraber mis gibi gidecek bir şarap. Tek dikkat edilmesi gereken nokta oldukça soğuk servis edilmesi lazım. “Ya uğraştırma bizi daha basit, ucuz ama keyif alabileceğimiz bir beyaz söyle” diyorsanız da önerim Buzbağ Emir-Narince. Büyük firmaların ucuz şarapları butik üreticilerin ucuz şaraplarına göre genelde daha garanti sonuçlar verir, daha az risklidir. 23.90₺’a bu beyaz mutlu edecektir sizi.

Beyaz ve rose şaraplar için minik uyarı daha genç şaraplar daha iyi olacaktır, yakın yılların şaraplarını tercih edin.

Rose şaraplar yemek şarap eşleşmesinde başınız sıkıştığında hemen başvurabileceğiniz bir liman. Sadece rengi için içenler olduğu gibi hafifliği ve aroma yapısını da sevdiği için tüketen pek çok kişi var. Yılbaşı dedik, mutluluk, eğlence dedik, ucuza kaçıp ağzımızın tadını aşağılara çekmeye gerek yok. 14.90₺’lık Sava’yı daha başka bir ortamda alın ama bu akşam için bir tık daha özel bir şeyler tercih edin masada. 27.50₺’lik Villa Doluca’yı geçtiğimiz günlerde denedim ve oldukça beğendim. Fiyatının üzerinde bir şarap, kesinlikle tavsiyedir. Yemek yanına da iyi yakışma potansiyeli var. Kavaklıdere’nin Lal’i 31.90₺. Yemeklerin altında belki bir tık ezilebilir ama yemek sonrası çerez ile meyve ile gayet güzel gidecektir. Suvla’nın Blush’ı her zaman oldukça keyifli bir şarap olmuştur fakat biraz zamlanmış gibi geldi bana; 45₺. Karar sizin. Benim fiyat kalitede en beğendiğim roselerden biri ise Terra’nın Kalecik Karası’ndan yaptığı rose.  34.90₺’lik fiyatı ile vaat ettiklerini fazlasıyla karşılıyor, çok keyifli bir burna sahip.

Gelelim kırmızılara. Doğru şarapları alırsanız eğer bütün geceyi kırmızı şaraplarla gayet keyifle geçirebilirsiniz. Öncelikle ne tarz şarapları seviyorsunuz onu bilmeli, alışverişi de ona göre yapmalısınız. Yoksa güzel şarapları bile size hitap etmediği için “kötü” diye yaftalayabilirsiniz. Şaraplar gövdeli, orta gövdeli ve gövdesiz diye üçe ayrılır. Gövdeli şaraplar ağzımızı komple kaplar, varlıklarını dudaklarda yanaklarda her yerde hissettirirler. Kimileri böyle şaraplardan hoşlanırken kimileri daha hafif şarapları tercih eder. Hafif şarap sevenlerdenseniz önerilerim üzüm olarak Kalecik Karası, Karasakız ve Pinot Noir olacak. Vinkara’nın Kalecik Karası üzümün yapısını çok güzel yansıtan bir örnek, 39.90₺’lik fiyatı ile alınabilir. Suvla’nın Karasakız’ı benim hafif yemeklerle çok yakıştırdığım bir üzüm, hafif soğutularak çok keyifle yudumlanabilir. 29.95₺’lik fiyatı ile de benzerlerinden bir adım önde duruyor. Hafif olsun ama şöyle özel olsun diyorsanız da tercihinizi Pinot Noir’dan yana kullanmalısınız. Bulabilirseniz Burgonya’dan bir Pinot tek başına kırmızı iç çamaşırı giymiş gibi uğur getitir yeni yılda benden söylemesi. Marketten uzaklaştırma diyorsanız zaten tek alternatif Likya’nın şarabı. Ucuz değil; 75₺, fakat değer, pişman olmazsınız. Biraz daha orta gövdeli bir şeyler istiyorsanız Merlot risksiz bir alternatif. Pek Merlot’cu olmadığım için denediğim örnekler kısıtlı fakat Sevilen’in Parsel No:2 şarabı 37.90’a alınabilecek bir örnek. Gülor’un The Bridge isimli Öküzgözü-Malbec kupajı ise benim tercih edeceğim şarap olurdu Merlot’ya nazaran. 3 lira daha ucuz olan bu şarap  benim damak tadıma daha yakın. Ülkemizin en sık birlikte kullanılan üzümleri olan Öküzgözü-Boğazkere şarapları da ortadan tam gövdeli bir yapıya doğru kayan örnekler için düşünülebilir. Vinkara 34.90 ile yine göz kırparken, “kasma bizi Nuri uygun fiyatlı düzgün bir şey söyle işte” diyenlere Buzbağ Öküzgözü-Boğazkere 23.90₺ ile en iyi seçenek gibi duruyor. Eğer bulabilirseniz Suvla’nın Behramlı serisi 19.95₺ ile zaten kaçırılmaması gereken şaraplardan. Cabernet Sauvignon-Karasakız beraberliği olan bu şarapla ciddi düşünebilirsiniz. Öküzgözü-Boğazkere’de daha kaliteli bir örnek olarak Buzbağ Rezerve değerlendirilebilir. “Ben ağzımda, her yerde şarabı hissedeceğim kardeşim, öyle anlıyorum şarap içtiğimi” diyorsanız da Cabernet Sauvignon veya Boğazkere şaşmaz tercihlerinizden olsun. Likya’nın bu iki üzümden yaptığı Kızılbel şarabı tam bir bomba mesela. 41₺ ile şov yapıyor. Reyonlarda gördüğümde beni fiyatıyla en çok şaşırtan şarap ise Kayra Vintage Boğazkere’nin 2009 rekoltesi oldu. 8 yaşındaki bu şarap gerçekten bir cevher niteliğinde ve sadece 65₺. Kendinizi şımartabilceğiniz bir şarap.

Processed with VSCO with c1 preset

Bu bebekler de benim bu yılbaşında bazı sevdiklerime hediye edeceğim şaraplar. Bana hediye edilselerdi pek mutlu olurdum. Bulması kolay değil fakat akıl uçuran cinsten şaraplar.

Unutmayın ki dünyanın en güzel şarabı sevdiklerinizle içtiğiniz şaraptır…

Musmutlu yıllar herkese🍷

 

 

3 Comments

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir