Güç ve Zarafet; Nude Steam Zero

Bardak ve/veya cam ile ilgili ürünleri severler bir süredir biliyorlardır; “Nude” isimli yeni bir marka doğdu ülkemizde. Şu an 4 yaşında olan Nude; Şişecam bünyesinde,  Paşabahçe ile paralel ilerleyen ve kendini global bir noktaya konumlandıran özel bir marka. Benim kendileriyle ilk tanışmam bundan 2 sene önce bir Paşabahçe mağazasında görmüş olduğum Steam Zero kadehlerle başladı. Şaraba yeni yeni yoğunlaşmaya başlamış, o dünyanın içindeki detayları yeni yeni kavrıyorken kadehlerin de bu dünyanın özel parçalarından biri olduğunu öğrenmiştim. Riedel’i, Zalto’yu duymuş ve o kadehlerden birine sahip olmak istiyordum ki Nude ile tanıştım. İncecik yapısı, kibarlığı ve asaleti yanında fiyatının da çok makul olması beni hemen o kadehi almaya itmişti. Uzun süre kullandığım o kadehle bir akşam şarap içerken kadehteki birkaç leke canımı sıktı ve ikinci kadehimi bardağı temizledikten sonra içeyim derken silme işlemi sırasında kadeh elimde kaldı. Oldukça üzücü bir andı benim için. O kadehi çok seviyordum, çok güzel ortamlarda, güzel insanlarla, güzel şaraplar içmiştim kendisiyle. Kadehlerin beni ilk ele geçirdiği zamandı bu.

IMG_3309

Zaman ilerledi, Nude gittikçe daha çılgın, daha estetik, daha sınırları zorlayan tasarımlarla sadece şarapseverlerin değil, her türlü cam severin ilgisini, dikkatini çekmeye başladı. Ben kendi işletmem olan Avlu’da viski servislerini Nude kadehlerle yaparken, babam da ofisindeki sürahisini ve bardağını Nude’ün koleksiyonlarından seçmiş. Günlük yaşamın farklı alanlarına dokunmayı bilen bir algı söz konusu olduğu için sanıyorum Nude çok kısa sürede hem tüketici nezdinde, hem de uluslararası tasarım yarışmalarında takdir ve ödüller toplamaya başladı. Ben işin daha çok şarap ile ilgili kısmında olduğum için o alandaki gelişmeleri ve yeni tasarımlarını takip ediyor, yakından izliyordum. Bu güne kadar gördüğüm en estetik şarap kadehi yine kendilerine ait olan ve içten kavisli tasarımıyla hemen dikkat çeken Steam Zero serisine ait kadehti. Şaraplarla, kadehlerle fotoğraf çeken biri olarak hem benim hem takipçilerimin en beğendiği fotoğraflar genelde bu kadehle çekilen fotoğraflar oldu.

Temmuz ayında şarap dünyasından bir dostum bana bir video izletti. Pembe bir fonda bir kadehe dayanıklılık testi uygulanıyordu ve kadeh yine Steam Zero Nude idi. İncecik, kristal… Sağdan soldan darbeler alıyor fakat inanılmaz bir esneme özelliği ile kesinlikle kırılmıyordu. Yüksekten düşüyor, darbeyi emip, basıncı dağıtıp hiçbir zarar görmeden öylece durmaya devam ediyordu. Benim olmalıydı. Elime almalı, dokunmalı, test etmeli sonrasında da keyfini çıkartmalıydım. Dostluklar güzeldir ve insana güzel kapılar açar. Ben de o dostluklar sayesinde yazın Kayra Şarapları ile Avlu’da gerçekleştirdiğimiz bir etkinliğe bu kadehleri getirtebildim. Önce ben sonrasında da yemeğe gelen konuklarımız kadehin hem zarafetine hem de dayanıklılığına, esnekliğine hayran kaldık. Bu kadehler ilk Steam Zero kadehlerden farklıydı. Benim ilk aldığım ve silerken kırdığım kadeh gibi değildi. Sahip olduğu dayanıklılık ve esneklik Şişecam’ın Ar-Ge departmanının kadehlerde uygulamayı başardığı bir teknolojiden, Ion Shielding yönteminden geliyordu. En kaba ve düz şekliyle anlatmaya çalışacak olursam cam doğası gereği içinde gözle görülemeyecek çatlaklar barındırırmış. Kullandığınız herhangi bir cam obje zaman zaman minik bir darbeyle kırıldığında aslında o kırılmanın sebebi o son darbeden ziyade o zamana kadar alınan bütün darbeler ve içeride bulunan çatlaklarmış. Ion Shielding teknolojisi sayesinde işte bu çatlaklar minimilize edilmiş durumda. Bu neye yarıyor, kadehiniz darbe aldığında o darbeyi absorve edebiliyor, daha esnek bir yapıya sahip oluyor. Hemen her şarapsever şarabını zarif kadehlerle içmek ister fakat normalde bu estetik yönden zengin kadehler kırılmaya çok müsait oldukları için ekstra hassasiyet göstermek gerekiyordu. Steam Zerolar bu noktada önemli çünkü dayanıklı ve güçlü. Bulaşık makinesine de giriyor, hafif çakırkeyif olduğunuzda eliniz çarptığında da kazalar yaşanmasına pek imkan tanımıyor.

Geçtiğimiz günlerde İstanbul’un ve Türkiye’nin en iyi restoranlarından Nicole’de, Nude Steam Zero kadehlerle bir tadım gerçekleşti ve ben bu tadımdan oldukça keyif aldım. Yair Haidu moderatörlüğünde gerçekleştirilen tadımda hem Nude markasının hikayesini biraz daha derinlemesine öğrenme fırsatımız oldu, hem de şarap içerken kullandığımız kadehlerin o şaraba ne kadar etki edebileceğini bir defa daha bire bir tecrübe etmiş olduk. 5 adet boş kadeh vardı önümüzde. Biri nötr,basit, standart bir kadeh, diğerleri de zarif beyazlar, güçlü beyazlar, zarif kırmızılar ve güçlü kırmızılar için kullanılan 4 farklı Steam Zero. İlk şarabımız Umurbey’in 2017 Sauvignon Blanc’ıydı. Şarap oldukça yakından tanıdığım ve beğendiğim bir şaraptır. Zarif beyazlar için kullanılan kadehte gerçekten oldukça çekici, keyifli bir şaraptı. Standart düz kadehe koyduğumuzda sahip olduğu aromaların belli bir kısmı kaybolurken, damakta da aynı zevki vermediğini gördük. Şarabı ağzı çok daha geniş olan yıllanmış güçlü beyazlar için kullanılan kadehe koyduğumuzda ise neredeyse hiçbir koku yoktu. Hepsi gitmişti. Tekrar zarif beyazlar için kullanılan kadehe aldığımızda ise bütün aromaların hala en güzel halleriyle orada olduğunu gördük. Ortada aslında sihir ve büyüye dair hiçbir şey olmamasına rağmen aynı şarabın farklı kadehlerde bu denli karakter değiştirebiliyor olması şaşkınlık vericiydi ki buna benzer kadeh tadımlarını daha önce de yapmıştım. O gün tattığımız 4 farklı şarap da gerçekten maksimum potansiyellerini ideal kadehlerinde gösterdi. Hal böyle olunca hem kendim, hem de dünyadaki diğer şarap severlerden acaba kaç tanesi şarabını ideal kadehinde içmediği için alabileceği maksimum zevki ıskaladı diye düşünmekten kendimi alamadım. Şarabın servis sıcaklığı, şarabın yanına eşlik edecek yemek kadar o şarabın içileceği kadeh de bir o kadar önemli. Kesinlikle hassas olunması gereken bir konu, es geçilmemeli.

Nude daha yolun çok başında olan bir marka olmasına rağmen çok daha büyüyecek ve çok daha güzel noktalara gelecek diye düşünüyorum. Bugün nasıl Riedel, Zalto şarap dünyasında saygı duyulan isimlerdense Nude de çok kısa süre içinde dünya sahnesinde o isimlerle anılmaya başlayacak. Amerikalı moda ve tasarım ikonu Iris Apfel ile yaptıkları ortak çalışmalar da markanın uluslararası arenada bilinirliğini hayli yukarıya taşıyan önemli hamlelerden biri olarak dikkat çekiyor ve bu tezi güçlendiriyor. Şarabı seviyor, şarabı güzel kadehlerle içmeyi daha çok seviyoruz. Teşekkürler Nude, an’larımızı güzelleştirdiğin için iyiki varsın.

Leave a Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir